poezii,versuri,rtete     
CATEGORII
POZE
DIVERSE
PERSONALITATI
REFERATE
AGENDA MEDICALA
PLANTE MEDICINALE
ISTORIE
DICTIONAR AL LIMBII ROMANE
SCRIITORI
PICTORI CELEBRII
CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII
CARTE DE BUCATE
POEZII
TERAPII NATURISTE
ENCICLOPEDIE
HOMEOPATIA
ZODIAC SOLAR
PAGINA DE RELIGIE
DICTIONARUL LIMBII ROMANE
AGENDA MWDICALA
BIOLOGIE
GEOGRAFIE
CROITORIE PENTRU INCEPATORI ACASA
ANATOMIE
IMAGINI FLORA SI FAUNA
ARTICOLE
Alcatuirea Corpului Uman
Aparatul Digestiv Anatomie
Aparatul Respirator La Om
Articulatiile Corpului Uman
Cavitatea Bucala La Om
Celula Umana Imagini Structura
Corpul Uman Pe Regiuni
Esofagul Uman
Faringele Alcatuire
Glandele Salivare Mari Si Mici
.Acasa » ANATOMIE » APARATUL DIGESTIV ANATOMIE, IMAGINIDistribuie pe Facebook  Distribuie pe Google+
APARATUL DIGESTIV ANATOMIE, IMAGINI


Aparatul digestiv anatomie, imagini, poze

Complexul de organe care asigura transformarile fizice si chimice ale alimentelor, in scopul asimilarii lor ca si al eliminarii reziduurilor, formeazd aparatul digestiv. Embriologic, se dezvolta din tubul enteral primitiv, care este de origine endodermala, cu exceptia cavitatii bucale (stomodeum) si a faringelui, precum si a canalului anal din partea terminala a rectului (proctodeum) care au origine ectodermica. Extremitatea anterioara a intestinului primitiv va da nastere esofagului si stomacului, ca si mugurelui respirator. Portiunea mijlocie da nastere duodenului, jejunoileonului, colonului ascendent si transvers, iar portiunea inferioara, colonului descendent, sigmoidului si rectului.

Din ansa duodenala, printr-un mugure, ia nastere ficatul si caile biliare si prin alti doi muguri — ventral si dorsal — vor lua nastere pancreasul si cele doua canale: principal (W i r s u n g) si accesoriu (S a n t o r i n i).Schema canalului alimentar imagini, poze.

- Cavitate bucala
- Faringe
- Esofag
- Orificiu cardiac
- Stomac
- Ficat
- Orificiu piloric
- Duoden
- Pancreas
- Flexura duodenojejunala
- Flexura colica stanga
- Flexura colica dreapta
- Colon transvers
- Colon ascendent
- Colon descendent
- Ileon
- Colon sigmoid
- Rect
- Anus


STRUCTURA PERETILOR TUBULUI DIGESTIV.

Succesiunea segmentelor tubului digestiv arata, cu mici variatii, o structura unitara pe toata intinderea sa, prezentand patru straturi sau tunici: la exterior, tunica adventice, in special la segmentele supradiafragmatice, dublata de tunica seroasa - peritoneul - la segmentele din cavitatea abdominala.

Tunica musculara este alcatuita din doua straturi concentrice de fibre, dispuse unul longitudinal spre exterior, cu rol in scurtarea intestinului, si altul circular, spre interior, cu rol in micsorarea lumenului intestinal. In portiunea initiala a esofagului se afla fibre striate pana la jumatatea lui, in treimea medie, fibre mixte striate si netede, iar in treimea inferioara, fibre musculare netede.

Tunica submucoasa, bogata in tesut conjunctiv lax, este sediul a numeroase retele vascu¬lare si plexuri nervoase, fapt care-i confera o rezistenta deosebita in chirurgia tubului digestiv.

Tunica mucoasa captuseste interiorul tubului digestiv, fiind formata dintr-un epiteliu de structura variata, un corion din tesut conjunctiv lax si o patura subtire de tesut muscular — muscularis mucosae. Prezinta un aspect variat si neregulat, formand o serie de plici, adaptate functiilor pe care le indeplinesc: de secretie, de absorbtie, ca si de protectie mecanica si biologica.


vizite: 384

 

 

 

articole recente
• Sanval Prospect
• Ibuprofen Prospect
• Ibutin Prospect
• Urisan Gr Prospect

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker