poezii,versuri,rtete     
CATEGORII
POZE
DIVERSE
PERSONALITATI
REFERATE
AGENDA MEDICALA
PLANTE MEDICINALE
ISTORIE
DICTIONAR AL LIMBII ROMANE
SCRIITORI
PICTORI CELEBRII
CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII
CARTE DE BUCATE
POEZII
TERAPII NATURISTE
ENCICLOPEDIE
HOMEOPATIA
ZODIAC SOLAR
PAGINA DE RELIGIE
DICTIONARUL LIMBII ROMANE
AGENDA MWDICALA
BIOLOGIE
GEOGRAFIE
CROITORIE PENTRU INCEPATORI ACASA
ANATOMIE
IMAGINI FLORA SI FAUNA
ARTICOLE
Ascensiunea Apei In Corpul Plantelor
Asimilatia Carbonului La Plante
Biogazul Sursa Neconvetionala De Energie
Studiu Celulei Vegetale
Chimiosinteza Chemosinteza
Circulatia Substantelor Organice In Corpul Plantelor
Clorofila A Si B
Compozitia Chimica A Materiei Vii
Diferentierea Celulara Histogeneza
Diviziunea Amitotica Sau Amitoza
.Acasa » BIOLOGIE » CLOROFILA A SI B BIOLOGIEDistribuie pe Facebook  Distribuie pe Google+
CLOROFILA A SI B BIOLOGIE


Clorofila a si b referat biologie

...„Clorofila... este adevaratul Prometeu. care fura focul din ceruri".
K. A. Timiriazev

Inca din secolul al XVII-lea din frunze s-a extras cu ajutorul alcoolului o substanta verde, care a fost apoi numita clorofila, alcatuita din patru pigmenti clorofilieni: clorofila "a", clorofila "b" si pigmentii carotinoizi (sau galbeni): carotina si xantofila.

Extragerea pigmentilor din frunze se face cu acetona, la temperatura camerei. Pentru ca extractia sa se faca mai repede frunzele se mojareaza intr-un mojar cu nisip de cuart. Pasta obtinuta se filtreaza, apoi pigmentii se extrag si se separa din acetona prin metoda cromatografica.

Clorofila se gaseste in toate organismele fotoautotrofe inclusiv la unele bacterii. Cantitatea de clorofila "a" depinde de conditiile mediului inconjurator. Frunzele plantelor de umbra sunt de culoare verde mai inchis si contin o cantitate mai mare de pigmenti clorofilieni, ajungand pana la 8% din greutatea uscata.

Clorofila "a" este o substanta organica in compozitia careia intra magneziul; formula bruta este:

C55H72O5N4MG

Prin actiunea acizilor asupra moleculei clorofilei "a", are loc scoaterea atomului de Mg din molecula si inlocuirea lui cu 2 atomi de H, se obtine o substanta numita feofitina "a". Aceasta este de culoare bruna si cu aceeasi consistenta ca ceara de albine.

Clorofila "a" dizolvata in alcool se autooxideaza, fixandu-se aproximativ o molecula de O2 pentru fiecare molecula de clorofila.

Clorofila "b" se gaseste la cele mai multe plante in cloroplaste, impreuna cu clorofila "a". Ea lipseste la algele brune, albastre, rosii si la diatomee. Spre deosebire de clorofila "a", cloroiila "b" are doi atomi de H mai putin si un atom de O mai mult; formula bruta a clorofilei "b" este;

C55H706Mg

Prin actiunea acizilor asupra clorofiiei "b" se obtine feofitina "b".

Desi clorofila "b" se aseamana mult cu clorofila "a", ea nu poate fi obtinuta din aceasta prin oxidare, dupa cum nici clorofila "a" nu se obtine din clorofila "b" prin reducere.

In frunzele plantelor, proportia dintre clorofila "a" si clorofila "b" se pastreaza constanta.

Formarea pigmentilor clorofilieni.  

Sinteza pigmentilor clorofilieni are loc in anumite conditii de lumina, temperatura, si depinde de starea citoplasmei, de aprovizionarea cu glucide si de anumite elemente minerale.

Plantele superioare, crescute in lipsa de lumina, au o culoare galbui verzuie (plante etiolate). Pentru inverzirea lor, este necesara lumina. Expunerea lor la lumina, timp de un minut este suficienta pentru aparitia pigmentilor clorofilieni.

La plantele etiolate s-a pus in evidenta, in afara de pigmentii galbeni (carotina si xantofila) si un pigment numit protoclorofila. Protoclorofila se transforma usor la lumina, in clorofila. Ea se gaseste in frunze, sub doua forme "a" si "b". Clorofila "a" provine din protoclorofila "a", iar clorofila "b" din protoclrofila "b". Protoclorofila se deosebeste de clorofila, prin aceea ca in molecula sa sunt doi atomi de hidrogen mai putin.

In decursul formarii pigmentilor clorofilieni are loc o scadere a cantitatii de protoclorofila.

Pigmentii clorofilieni se reannoiesc continuu in organele verzi. Sinteza are loc in toate radiatiile vizibile ale spectrului. Incepand cu razele cu lungimea de unda de 680 nanometri (nm) si sfarsind cu cele de 400 nanometri.

Fierul este absolut necesar in sinteza pigmentilor verzi. In lipsa lui plantele devin clorotice, lipsite de clorofila. El are o actiune catalitica in formarea clorofilei.

Proprietatile pigmentilor clorofilieni.

Clorofila "a" si "b" sunt substante microcristaline, insolubile in apa si solubile in alcool etilic, metilic, eter etilic, acetona, cloroform. Culoarea clorofilei "a" in solutie alcoolica este verde-albastruie, cu o fluorescenta rosie-rubinie; culoarea clorofilei "b" in solutie alcoolica, este verde-galbuie cu o fluorescenta rosie-bruna.

Fluorescenta clorofilei este proprietatea pe care o are solutia adevarata de a avea o culoare verde prin transparenta si una rosie prin reflexie. Fluorescenta dureaza numai cat timp razele de lumina actioneaza asupra solutiei.

Spectrul de absorbtie al clorofilei difera la clorofila "a" si "b" dupa concentratia solutiei . In solutii diluate clorofila "a" are o banda puternica de absorbtie in rosu, o banda foarte ingusta in verde si una intensa in albastru. Clorofila "b" in solutie diluata are aproape aceleasi benzi. In solutie concentrata care corespunde concentratiei clorofilei din cloroplaste sunt numai doua benzi de absorbtie si anume una intensa in rosu-portocaliu si galben si alta in albastru indigo si violet.


vizite: 867

 

 

 

articole recente
• Sanval Prospect
• Ibuprofen Prospect
• Ibutin Prospect
• Urisan Gr Prospect

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker