poezii,versuri,rtete     
CATEGORII
POZE
DIVERSE
PERSONALITATI
REFERATE
AGENDA MEDICALA
PLANTE MEDICINALE
ISTORIE
DICTIONAR AL LIMBII ROMANE
SCRIITORI
PICTORI CELEBRII
CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII
CARTE DE BUCATE
POEZII
TERAPII NATURISTE
ENCICLOPEDIE
HOMEOPATIA
ZODIAC SOLAR
PAGINA DE RELIGIE
DICTIONARUL LIMBII ROMANE
AGENDA MWDICALA
BIOLOGIE
GEOGRAFIE
CROITORIE PENTRU INCEPATORI ACASA
ANATOMIE
IMAGINI FLORA SI FAUNA
ARTICOLE
Ascensiunea Apei In Corpul Plantelor
Asimilatia Carbonului La Plante
Biogazul Sursa Neconvetionala De Energie
Studiu Celulei Vegetale
Chimiosinteza Chemosinteza
Circulatia Substantelor Organice In Corpul Plantelor
Clorofila A Si B
Compozitia Chimica A Materiei Vii
Diferentierea Celulara Histogeneza
Diviziunea Amitotica Sau Amitoza
.Acasa » BIOLOGIE » COMPOZITIA CHIMICA A MATERIEI VIIDistribuie pe Facebook  Distribuie pe Google+
COMPOZITIA CHIMICA A MATERIEI VII


Compozitia chimica a materiei vii biologie referat

Materia vie s-a dovedit a fi alcatuita, fara exceptie, din 6 elemente fundamentale: carbon, hidrogen, azot, oxigen, fosfor si sulf si inca din cateva elemente secundare: sodiu, potasiu, magneziu, calciu, clor, fier, mangan, cobalt, cupru si zinc.

Cele aproximativ 105 elemente chimice cunoscute astazi astazi formeaza circa 640 000 de substante. Dintre acestea, majoritatea {93,7%} sunt combinatii ale carbonului, asa-numitele substante organice si numai 6,3% constituie combinatiile celorlalte elemente, asa-numitele substante organice {minerale}.

Elementele chimice nu sunt amestecate in mod haotic in celule, ci sunt organizate in substante minerale si organice, diferite ca structura si functie biologica. Astfel, in organismele vegetale si animale au fost puse in evidenta substante organice complexe ca: lipide {grasimi}, glucide {amidon, glicogen, celuloza}, proteine etc. Dintre acestea, cele mai importante sunt proteinele.

Proteinele {10%} sunt substante complexe alcatuite din aminoacizi si grupari neproteice. Unele dintre ele sunt alcatuite numai din aminoacizi {holoproteine}; altele sunt alcatuite din aminoacizi si o grupare neproteica {heteroproteine}.

Din punct de vedere biologic, cele mai importante dintre heteroproteine sunt "nucleoproteinele" {alcatuite din proteine simple si acizi nucleici}. Dintre componentele nucleoproteinelor, cele mai studiate au fost acizii nucleici, deoarece sunt implicati in transmiterea caracterelor ereditare.

Acizii nucleici sunt de doua feluri: "deoxiribonucleici" {DNA} si ribonucleici {RNA}.

DNA {0,7%} este alcatuit din doua lanturi de polinucleotide paralele, legate intre ele prin baze azotate, unite prin punti de hidrogen. In celule, DNA este localizat in cea mai mare parte in nucleu; se mai afla in citoplasma, cloroplaste si mitocondrii.

RNA {0,7%} este localizat atat in nucleu, plastide si mitocondrii, cat si in alte organite celulare.

Tot dintre proteine {heteroproteine} fac parte si "enzimele". Ele determina "sensul", "viteza" si "succesiunea" tuturor proceselor metabolice din organism.

Dintre substantele implicate in procesele care au loc in materia vie, cea mai importanta este "apa". Datorita insusirilor sale, apa din organism nu reprezinta un mediu inert, un suport pasiv, ci un participant activ in procesele metabolice complexe. Una dintre cele mai importante functii ale apei din organism este cea de "solvent".

Din compozitia chimica a materiei vii, mai fac parte lipidele {2%} si alte substante organice {0,4%} precum si substante anorganice {1,57%}.

Cuvinte: Compozitie chimica, materia vie, biologie referat, substante organice, minerale, materie vie, vegetale, compozitia.


vizite: 897

 

 

 

articole recente
• Sanval Prospect
• Ibuprofen Prospect
• Ibutin Prospect
• Urisan Gr Prospect

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker