poezii,versuri,rtete



     
CATEGORII
POZE
DIVERSE
PERSONALITATI
REFERATE
AGENDA MEDICALA
PLANTE MEDICINALE
ISTORIE
DICTIONAR AL LIMBII ROMANE
SCRIITORI
PICTORI CELEBRII
CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII
CARTE DE BUCATE
POEZII
TERAPII NATURISTE
ENCICLOPEDIE
HOMEOPATIA
ZODIAC SOLAR
PAGINA DE RELIGIE
DICTIONARUL LIMBII ROMANE
AGENDA MWDICALA
BIOLOGIE
BILOLOGIE
GEOGRAFIE
CROITORIE PENTRU INCEPATORI ACASA
ANATOMIE
IMAGINI FLORA SI FAUNA
ARTICOLE
Ascensiunea Apei In Corpul Plantelor
Asimilatia Carbonului La Plante
Biogazul Sursa Neconvetionala De Energie
Studiu Celulei Vegetale
Chimiosinteza Chemosinteza
Circulatia Substantelor Organice In Corpul Plantelor
Clorofila A Si B
Compozitia Chimica A Materiei Vii
Diferentierea Celulara Histogeneza
Diviziunea Amitotica Sau Amitoza
.Acasa » BIOLOGIE » ENERGIA PRODUSA IN RESPIRATIE SI TRANSFORMARILE EI







Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Google+
ENERGIA PRODUSA IN RESPIRATIE SI TRANSFORMARILE EI


Energia produsa in respiratie si transformarile ei

In corpul plantelor, o parte din energia chimica inglobata in substante organice se transforma in energie calorica, electrica, mecanica, luminoasa.

Energia calorica.

Cea mai mare parte este rezultata din transformarea energiei chimice utilizata in respiratia plantelor. Restul se utilizeaza in procesul de reducere sau se elibereaza in mediul ambiant sub forma de caldura.

Cantitatea de energie calorica se poate masura cu ajutorul termometrelor.
 
Pentru aceasta, introduceti seminte germinate intr-un termos inchis cu un dop prin care patrunde un termometru. Paralel montati o alta experienta la fel, dar fara seminte.

Ce temperaturi se vor inregistra la cele doua termometre dupa cateva ore?

Energia electrica joaca un rol important in absorbtia substantelor si in transportul lor de la o celula la alta.

Energia mecanica.

Datorita ei, celulele vegetale pot creste, iar radacinile pot patrunde in sol, si pot sustine organele aeriene.

Energia luminoasa este produsa de unele alge, ciuperci, bacterii, tot ca rezultat al transformarii energiei chimice, proces care necesita oxigen. Lumina pe care o emit plantele este rece, are culoarea albastra-verzuie si este compusa din radiatii cu X = 250 — 610 milimicroni. Unele plante emit si radiatii invizibile: ultraviolete si infrarosii. De exemplu, radacinile de ceapa emit radiatii ultraviolete, iar morcovii, fasolea incoltita, frunzele de tei, radiatii infrarosii.

Aplicatiile practice ale cunoasterii respiratiei plantelor.

Cunoasterea procesului de respiratie a plantelor sau a organelor lor ne permite recomandarea de tehnici, prin care diferitele produse vegetale pot fi transportate sau depozitate cu un minimum de pierderi. Astfel, fructele, radacinile tuberizate, tuberculii, isi pastreaza calitatea daca sunt tinute la temperaturi scazute pozitive. In aceste conditii respiratia este scazuta si ca urmare si consumul de substante organice. La temperaturi ridicate, din cauza intensificarii respiratiei, scade calitatea produselor.

Pentru pastrarea acestor organe se mai recomanda mentinerea lor la concentratii ridicate de dioxid de carbon sau scazute de oxigen. La pastrarea semintelor se recomanda ca acestea sa aiba un continut scazut în apa.

Care este explicatia?

Tot in legatura cu pastrarea produselor vegetale trebuie avut in vedere ca acestea sa nu aiba rani proaspete. In aceste conditii se dezvolta diferite microorganisme care, prin enzimele ce le secreta, produc alterarea rapida a produselor.






vizite: 142

 

 

 

articole recente
• Acetaminofen Prospect
• Amaryl Prospect
• Micardis Prospect
• Zocor Prospect Simvastatina

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker