poezii,versuri,rtete     
CATEGORII
POZE
DIVERSE
PERSONALITATI
REFERATE
AGENDA MEDICALA
PLANTE MEDICINALE
ISTORIE
DICTIONAR AL LIMBII ROMANE
SCRIITORI
PICTORI CELEBRII
CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII
CARTE DE BUCATE
POEZII
TERAPII NATURISTE
ENCICLOPEDIE
HOMEOPATIA
ZODIAC SOLAR
PAGINA DE RELIGIE
DICTIONARUL LIMBII ROMANE
AGENDA MWDICALA
BIOLOGIE
GEOGRAFIE
CROITORIE PENTRU INCEPATORI ACASA
ANATOMIE
IMAGINI FLORA SI FAUNA
ARTICOLE
Ascensiunea Apei In Corpul Plantelor
Asimilatia Carbonului La Plante
Biogazul Sursa Neconvetionala De Energie
Studiu Celulei Vegetale
Chimiosinteza Chemosinteza
Circulatia Substantelor Organice In Corpul Plantelor
Clorofila A Si B
Compozitia Chimica A Materiei Vii
Diferentierea Celulara Histogeneza
Diviziunea Amitotica Sau Amitoza
.Acasa » BIOLOGIE » RESPIRATIA ANAEROBA BIOLOGIEDistribuie pe Facebook  Distribuie pe Google+
RESPIRATIA ANAEROBA BIOLOGIE


Respiratia anaeroba referat biologie

Anaerobiontele sunt organisme la care oxidarea substantelor organice se realizeaza in lipsa oxigenului din aer. Oxidarile din celule sunt incomplete, terminindu-se cu formarea a cel putin unui produs intermediar (care contine energie si care poate fi oxidat mai departe) si dioxid de carbon; nu se poate produce apa. Prin astfel de oxidari complete, anaerobiontele produc o cantitate mica de energie.

Procesul oxidarii in lipsa oxigenului din aer poate fi reprezentat prin ecuatia:

C6H1206   _  produs     
           intermediar       + CO2+ 16-30 Kcal

Procesul producerii de energie la anaerobionte in lipsa oxigenului din aer poarta numele de anaerobioza sau respiratie anaeroba. Respiratia anaeroba a fost descoperita la ciuperci si bacterii apoi in tesuturile plantelor superioare.

Pentru a demonstra respiratia anaeroba faceti urmatoarea experienta. Umpleti o eprubeta cu mercur si rasturnati-o intr-un vas tot cu mercur, in asa fel ca sa nu patrunda deloc aer in ea. Prin partea inferioara introduceti seminte incoltite. Dupa trecerea unei perioade de timp, in eprubeta are loc aparitia unui gaz. Daca introduceti prin partea de jos putin NaOH are loc disparitia gazului si ridicarea din nou a mercurului.

Gazul produs este C02; el a fost absorbit de NaOH, formand Na2CO3 dupa reactia:

CO2 +2NaOH

Daca scoateti semintele, veti constata ca ele au miros de alcool etilic.

Plantele aerobe pot rezista prin respiratie anaeroba numai un timp de cateva zile. Din aceasta cauza, la semanaturile inundate, plantele respira anaerob; apa de inundatie trebuie drenata foarte repede. La unele plante microscopice (bacterii, ciuperci), respiratia anaeroba se numeste si fermentatie.

Dupa natura produselor finale care se formeaza, se deosebesc mai multe tipuri de fermentatie:  alcoolica, lactica, butirica, acetica etc.
Fermentatia alcoolica este provocata de anumite specii de ciuperci ca: drojdia de bere, drojdia-vinului (Saccharomyces cereeisiae, S. ellipsoideus s.a.).

In procesul fermentatiei alcoolice drojdia de bere, datorita unei enzime pe care o produce numita zimaza, transforma glucoza in alcool etilic, dioxid de carbon si energie in cantitate mica. Din cauza cantitatii relativ mica de energie pusa in libertate, drojdia de bere trebuie sa transforme o cantitate de zahar mult mai mare, decat prin respiratie aeroba, pentru ca
sa-si asigure cantitatea necesara de energie.

Fermentatia alcoolica are aplicatii la fabricarea painii, a bauturilor alcoolice etc. De asemenea, are importanta in descompunerea si transformarea materiilor organice moarte din sol.

Fermentatia lactica este produsa de activitatea enzimatica a bacteriilor Streptococcus lactis, Lactobacillus bulgaricus etc. in care molecula de glucoza este rupta in doua molecule de acid lactic.

Fermentatia lactica are aplicatii largi in industria laptelui (in obtinerea laptelui acru, iaurtului, chefirului etc), la prepararea nutreturilor murate, la prepararea muraturilor.

Fermentatia acetica este produsa de diferite specii de bacterii {de exemplu, Acetobacter pasteurianum s.a.), in care zaharurile sau alcoolul etilic sunt transformate in acid acetic.

Fermentatia acetica joaca un rol important in industria otetului.


vizite: 1452

 

 

 

articole recente
• Sanval Prospect
• Ibuprofen Prospect
• Ibutin Prospect
• Urisan Gr Prospect

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker