poezii,versuri,rtete     
CATEGORII
POZE
DIVERSE
PERSONALITATI
REFERATE
AGENDA MEDICALA
PLANTE MEDICINALE
ISTORIE
DICTIONAR AL LIMBII ROMANE
SCRIITORI
PICTORI CELEBRII
CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII
CARTE DE BUCATE
POEZII
TERAPII NATURISTE
ENCICLOPEDIE
HOMEOPATIA
ZODIAC SOLAR
PAGINA DE RELIGIE
DICTIONARUL LIMBII ROMANE
AGENDA MWDICALA
BIOLOGIE
GEOGRAFIE
CROITORIE PENTRU INCEPATORI ACASA
ANATOMIE
IMAGINI FLORA SI FAUNA
ARTICOLE
Apele Pamantului Apele Terrei
Asezarile Omenesti Umane
Atmosfera Pamantului Terestra
Componentele Antropice Ale Mediului Inconjutator
Componentele Derivate Ale Mediului Inconjurator
Componentele Mediului Inconjurator
Fauna Si Adaptarile Ei
Linii Aeriene Interne Romania Harta
Mediul Geografic Si Mediul Ecologic
Mediul Inconjurator Definitie
.Acasa » GEOGRAFIE » ASEZARILE OMENESTI, ASEZARI UMANEDistribuie pe Facebook  Distribuie pe Google+
ASEZARILE OMENESTI, ASEZARI UMANE


Asezarile omenesti referat, asezari umane

Spre deosebire de celelalte mamifere care au pielea protejată de blană, omul a simţit mai mult decat acestea necesitatea de adăpostire pentru menţinerea temperaturii corporale medii, la 37°. Dacă in timpul cat exercită muncă fizica temperatura din spaţiul inconjurător poate cobora uşor sub 16—18°, in perioada de repaus este necesară o temperatură mai mare. Pentru aceasta omul şi-a construit locuinţe care diferă după climă: in ţinuturile reci, spaţiul interior este restrans, iar uşa atat de mică, incat se intra pe branci; in ţinuturile tropicale uscate, cu zile caniculare, casa este mai spaţioasă, fără ferestre sau cu ferestre mici, fără acoperiş, doar cu o panză de vant. In ţinuturile ploioase, acoperişul este dimpotrivă in pantă mare, ţuguiat, ca la vechile case din Munţii Apuseni ori din Maramureş, in nordul Europei, casa ţărănească norvegiană etc. In ţinuturile mediteraneene, calde si secetoase, casele au acoperişuri plate, in terase.

Trebuind să se apere chiar impotriva semenilor săi, in perioade de invazii, de lupte, de prâdăciuni, aşezările omeneşti au avut, intr-o indelungată perioadă istorică şi rol strategic, fiind adesea fortificate (casele din Albania, ori cula argeşeană etc). Pentru aceasta se preferau, impotriva avantajelor oferite de locurile inlesnite pentru aşezare, locurile greu accesibile, piscuri de munţi, povarnisuri abrupte, ţinuturi inconjurate de ape ori de mlaştini etc. Aşezările sugestiv denumite „cuiburi de vulturi" de pe inălţimile povarnite din Alpii de sud ori din Munţii Atlas (Kabylia) au fost treptat părăsite, in ultimele secole, oamenii strămutandu-se in aşezările mari de pe văi, căci apărarea nu mai era necesara.

A rezultat o mare varietate a tipurilor de aşezări rurale, de la cele imprăştiate, cu gospodăriile distanţate prin faneţele de munte, cum sunt la noi cele din zona Bargăului, din Culoarul Branului, din Bihor etc. la satele adunate, din campie (chiar compacte din sudul Transilvaniei), la satul linear, de-a lungul văilor sau a drumurilor (de unde denumirile „strassendorf". „Village-en-rue"), unele dintre ele cu corespondenţă şi in alte zone europene sau asiatice, pană la satul-stup, lipit de povârnişurile munţilor, in ţinuturile mediteraneene, indeosebi in Italia.


Oraşul si indeosebi marile centre urbane, transformă radical peisajul natural. S-a spus chiar că oraşul indepărtează pe om de natura. Ca model al civilizaţiei tehnice, el imbină unele contradicţii: confortul, amploarea activităţilor cu, care atrage atata forţă de muncă, intensitatea mijloacelor lui de comunicare etc. Unele ajung la suprapopulare, gigantism, care covarşesc dimensiunile umane haosul circulaţiei, stressul, pierderea contactului cu mediul natural. Dar murele oraş işi aruncă tentaculele in toate direcţiile in mediul inconjurător. «Oraşul - scrie savantul francez Ed. Bonnefous- apare astfel de două ori distrugător: isi distruge propria realitate, in interior, impurifică si devorează cadrul natural, in exterior».

In perioada actuală se observă o tendinţă de urbanizare generalizată in lume, care se remarcă pe de o parte prin creşterea oraşelor ca număr de locuitori pe de alta parte prin ridicarea nivelului edilitar-gospodăresc al satelor.


vizite: 707

 

 

 

articole recente
• Sanval Prospect
• Ibuprofen Prospect
• Ibutin Prospect
• Urisan Gr Prospect

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker