poezii,versuri,rtete     
CATEGORII
POZE
DIVERSE
PERSONALITATI
REFERATE
AGENDA MEDICALA
PLANTE MEDICINALE
ISTORIE
DICTIONAR AL LIMBII ROMANE
SCRIITORI
PICTORI CELEBRII
CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII
CARTE DE BUCATE
POEZII
TERAPII NATURISTE
ENCICLOPEDIE
HOMEOPATIA
ZODIAC SOLAR
PAGINA DE RELIGIE
DICTIONARUL LIMBII ROMANE
AGENDA MWDICALA
BIOLOGIE
GEOGRAFIE
CROITORIE PENTRU INCEPATORI ACASA
ANATOMIE
IMAGINI FLORA SI FAUNA
ARTICOLE
alexandru cel bun
Alexandru Ioan Cuza Domnitorul Unirii
Alexandru Macedon
Burebista
Caracterul Si Consecintele Revolutiei De La 1821
cele mai vechi popoare din romania
columna lui traian
Conventia De La Paris 1858
Cucerirea Peninsulei Balcanice
Referat, Cultura Dacilor, Cultura Dacica Istorie
.Acasa » ISTORIE » ALEXANDRU CEL BUNDistribuie pe Facebook  Distribuie pe Google+
ALEXANDRU CEL BUN


Alexandru cel Bun batalii, referat, domnitorul Moldovei

Alexandru cel Bun, fiul lui Roman I Musatinul, a fost domnul Moldovei între anii 1400 - 1432 si i-a succedat la tron lui Iuga, îndepartat de Mircea cel Batrân.

Conform celor scrise de catre Grigore Ureche, Alexandru cel Bun a intreprins o isemnata opera de organizare politica, administrativa si ecleziastica a Moldovei. A incurajat comertul, asigurand negustorilor polonezi un larg privilegiu in anul 1408, act in care a fost atestat si orasul Iasi. A obtinut recunoasterea mitropoliei Moldovei de catre Patriarhia de la Constantinopol.
Alexandru cel Bun domnitorul Moldovei, imagini, poze, foto.

Lunga sa domnie a coincis, în general, unei perioade de pace, rezultatul politicii extrem de abile a voievodului moldovean, care a mentinut echilibrul intre Ungaria si Polonia. Asadar, recunoscand suzeranitatea lui Vladislav Jagello, a incheiat tratate de pace cu acesta in anul 1402, 1404, 1407, 1411 si 1415 fagaduindu-i acestuia sfat si ajutor impotriva oricarui dusman, Alexandru s-a asigurat de sprijinul Poloniei in fata oricarei incercari a Ungariei de a supune controlului drumul comercial care lega sudul Poloniei, trecand prin Moldova, de gurile Dunarii, mai exact de cetatile Chilia si Cetatea Alba.

Acordul dintre Polonia si Ungaria, incheiat la Lublau la 15 martie 1412, insemna un mare pericol pentru Moldova, fiind primul acord de impartire a unui teritoriu romanesc in sfere de influenta. Insa acordul nu a fost pus in practica, datorita faptului ca Alexandru si-a onorat intotdeauna obligatiile care au urmat din acceptarea suzeranitatii regelui polon si datorita contradictiilor polono-maghiare. Alexandru cel Bun in calitatea sa de vasal al lui Vladislav Jagello, i-a oferit  acestuia sprijin militar in doua batalii purtate impotriva Cavalerilor Teutoni: la Grunwald, in anul 1410, si la Marienburg, in anul 1422, in ambele victoria fiind obtinuta de catre polonezi.

Desi nu erau decat un palc de 400 de calareti,romanii "au facut mare izbanda".Victoria lor a silit pe cavalerii teutoni,sa incheie pace cu Polonia si sa dea inapoi teritoriile cucerite si prazile luate.De asemenea, in timpul sau, in anul 1420, au avut loc primele confruntari dintre Moldova si Imperiul Otoman. Turcii au asediat Chilia si Cetatea Alba, dar Alexandru a reusit sa le apere.Alexandru cel Bun a murit la 1 ianuarie 1432 în urma unei boli contractate in luptele dintre Polonia si Ungaria.A fost inmormantat la Manastirea Bistrita,zidita de dansul intr-un loc frumos si bine adapostit,langa Piatra Neamt.Pentru ca a carmuit tara cu pricepere si cu blandete,poporul l-a apreciat l-a cinstit si-l va cinsti intotdeauna.

Dupa o domnie indelungata, in timpul careia Moldova se intindea pana la mare, la Cetatea-Alba si Chilia, adica de la Carpati pana la Nistru si Marea Neagra-Alexandru cel Bun s-a stins din viata, multumit si impacat ca si-a facut datoria catre tara si popor.

In urma lui au ramas mai multi fii care s-au luptat ani de zile pentru a ocupa tronul. Sotia domnitorului,Losonczi Margit, fiica de nobil maghiar, mama voievodului Petru Musat a contribuit foarte mult la sprijinul acordat catolicilor.

Cuvinte tag: Alexandru cel Bun, batalii, domnitorul Moldovei, referat, tratate de pace, Alexandru, domn Bun, istoria Romaniei, domnitori.vizite: 827

 

 

 

articole recente
• Sanval Prospect
• Ibuprofen Prospect
• Ibutin Prospect
• Urisan Gr Prospect

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker