poezii,versuri,rtete     
CATEGORII
POZE
DIVERSE
PERSONALITATI
REFERATE
AGENDA MEDICALA
PLANTE MEDICINALE
ISTORIE
DICTIONAR AL LIMBII ROMANE
SCRIITORI
PICTORI CELEBRII
CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII
CARTE DE BUCATE
POEZII
TERAPII NATURISTE
ENCICLOPEDIE
HOMEOPATIA
ZODIAC SOLAR
PAGINA DE RELIGIE
DICTIONARUL LIMBII ROMANE
AGENDA MWDICALA
BIOLOGIE
GEOGRAFIE
CROITORIE PENTRU INCEPATORI ACASA
ANATOMIE
IMAGINI FLORA SI FAUNA
ARTICOLE
alexandru cel bun
Alexandru Ioan Cuza Domnitorul Unirii
Alexandru Macedon
Burebista
Caracterul Si Consecintele Revolutiei De La 1821
cele mai vechi popoare din romania
columna lui traian
Conventia De La Paris 1858
Cucerirea Peninsulei Balcanice
Referat, Cultura Dacilor, Cultura Dacica Istorie
.Acasa » ISTORIE » PROCLAMATIA DE LA PADES-IANUARIE 1821, ISTORIEDistribuie pe Facebook  Distribuie pe Google+
PROCLAMATIA DE LA PADES-IANUARIE 1821, ISTORIE


Proclamatia de la Pades-Ianuarie 1821, istorie

„Catre tot norodul omenesc din Bucuresti si din celelalte orase si sate ale Tarii Rumânesti, multa sanatate!

Fratilor locuitori ai Tarii Rumânesti, veri de ce neam veti fi!

Nici o pravila nu opreste pre om de a intampina raul cu rau! Sarpele cand iti iasa inainte, dai cu ciomagul de-l lovesti, ca sa-ti aperi viata, care mai de multe ori ni sa primejduieste din muscarea lui!

Dar pre balaurii care ne inghit de vii, capeteniile noastre, zic, atat cele bisericesti, cat si cele politicesti, pana cand sa-i suferim a ne suge sangele din noi? Pana cand sa le fim robi?

Daca raul nu este primit lui Dumnazau, stricatorii facatorilor de rau bun lucru fac inaintea lui Dumnazau! Ca bun este Dumnazau si ca sa ne asemanam lui trebuie sa facem bine!

Iar acesta nu se face pana nu se strica raul. Pana nu vine iarna primavara nu se face!

Au vrut Dumnazau sa faca lumina? Aceia s-au facut, dupa ce au lipsit intunericul!

Veichilul lui Dumnazau, prea puternicul nostru Imparat, voieste ca noi, ca niste credinciosi ai lui, sa traim bine. Dar nu ne lasa raul, ce ni-l pun peste cap capeteniile noastre!

Veniti dar, fratilor cu totii, cu rau sa pierdem pe cei rai, ca sa ne fie noua bine! Si sa se aleaga din capeteniile noastre cei care pot sa fie buni. Aceia sunt ai nostri si cu noi dinpreuna vor lucra binele, ca sa le fie si lor bine, precum ne sunt fagaduiti!

Nu va leneviti, ci siliti da veniti in graba cu totii: care veti avea arme, cu arme, iar care nu veti avea arme, cu furci de fier si cu lanci: sa va faceti degraba si sa veniti unde veti auzi ca se afla Adunarea cea oranduita pentru binele si folosul a toata tara. Si ceiace va vor povatui mai marii Adunarii, aceia sa urmati si unde va vor chema ei acolo sa mergeti. Ca ne ajunge, fratilor, atata vreme de cand lacramile du pe obrazele noastre nu s-au mai uscat!

Si iar sa stiti ca nimenea dintre noi nu este slobod, in vremea acestei Adunari - obsti folositoare - ca sa se atinga macar de un graunti, de binele sau de casa vreunui negutator, orosan sau taran, sau de al vreunui locuitori, decat numai binele si averile cele rau agonisite ale tiranilor boieri sa se jertfeasca insa el carora nu vor urma noua - precum sunt faptuiti - numai el acelora sa ia, pentru folosul de obste!"

Documente privind Istoria României, Rascoala din 1821,vol. 1.1959

N . I o r g a, Balcanica, 1939, p. 23. „Cand la 1821 s-a facut revolutia greaca aceasta era o revolutie pentru libertatea generala. Alexandru Ipsilanti o intelegea ca o refacere a Bizantului. Muntenia si Moldova i se pareau o baza nationala pentru miscarea sa, iar Tudor Vladimirescu era privit ca un asociat al lui neaparat, incat cand n-a vrut sa mearga cu seful Eteriei, a fost ucis ca tradator de la juramantul sau".


vizite: 239

 

 

 

articole recente
• Sanval Prospect
• Ibuprofen Prospect
• Ibutin Prospect
• Urisan Gr Prospect

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker