poezii,versuri,rtete     
CATEGORII
POZE
DIVERSE
PERSONALITATI
REFERATE
AGENDA MEDICALA
PLANTE MEDICINALE
ISTORIE
DICTIONAR AL LIMBII ROMANE
SCRIITORI
PICTORI CELEBRII
CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII
CARTE DE BUCATE
POEZII
TERAPII NATURISTE
ENCICLOPEDIE
HOMEOPATIA
ZODIAC SOLAR
PAGINA DE RELIGIE
DICTIONARUL LIMBII ROMANE
AGENDA MWDICALA
BIOLOGIE
GEOGRAFIE
CROITORIE PENTRU INCEPATORI ACASA
ANATOMIE
IMAGINI FLORA SI FAUNA
ARTICOLE
constantin brancusi
dimitrie cantemir
grigore ureche
Ion Borcea
ion ghica
ion neculce
miron costin
nicolae balcescu
pitagora
mihail kogalniceanu
.Acasa » PERSONALITATI » DIMITRIE CANTEMIRDistribuie pe Facebook  Distribuie pe Google+
DIMITRIE CANTEMIR


Dimitrie Cantemir biografie

Dimitrie Cantemir s-a nascut la 26 octombrie 1673, in localitatea Silisteni din comuna Falciu, azi comuna Dimitrie Cantemir din judetul Vaslui. Era fiul domnitorului Constantin Cantemir, care a ocupat tronul Moldovei intre 1685-1693 si, fratele lui Antioh Cantemir, de asemenea domn al Moldovei intre anii 1695-1700.
Dupa moda epocii, dar si pentru a se impune in fata marii boierimi, cu care a avut nenumarate conflicte in timpulscurt cat a ocupat tronul Moldovei, Cantemir isi facuse un arbore genealogic destul de fantezist, unde se arata a fi scoborator dintr-un han tatar Timur. In realitate asa cum povesteste Neculce, Cantemirestii erau de neamul lor razesi din tinutul Falciului, tatal, Constantin, abia stiind a-si semna numele, altfel fiind un bun si vrednic ostas. Aceasta va fi fost cauza- la care se poate adauga si infruntarea invatatilor Costinest- pentru care fiul Dimitrie a fost pus de mic sub supravegherea dascalului Ieremia Cacavelas, un grec foarte invatat, umblat prin Occident, cunoscator al operei filozofului Van Helmont, intre altele. Curand, inca din primii ani ai adolescentei, fiind ostatec la Poarta, Dimitrie Cantemir are prilejul sa studieze la Academia Patriarhiei Ortodoxe din Constantinopol cu unii dintre cei mai mari profesori de pe atunci, greci, turci si apuseni. Ajunge sa stie, in afara de greaca, latina, slavona, precum si cateva limbi orientale, intre care turca, araba si persana. La varsta de numai 19 ani, cand ii moare tatal, este ales, pentru scurta vreme, domn al Moldovei, insa turcii nu- i dau confirmarea si, la uneltirile lui Brancoveanu, numesc pe Constantin Duca, ginerele acestuia. Cantemir se intoarce la Tarigrad si -si continua studiile, indeplinind in acelasi timp functia de capuchehaie [ un fel de ambasador sub urmatoare domnie, a fratelui sau Antioh ]. In sfarsit dupa mai multe schimbari de domn [ in care amestecul lui Brancoveanu joaca primul rol ] izbuteste sa ocupe tronul in 1710. Cunoscand indeaproapesubrezenia imperiului si dorind fierbinte eliberarea tarii sale, Cantemir duce tratative, la inceput secrete, apoi pe fata, cu tarul Petru I al Moscovei, cu care incheie o alianta impotriva turcilor. Dupa razboiul nefericit de la Stanilesti, in 1711, fortat de imprejurari, pleaca in Rusia, unde devine unul dintre consilierii apropiati ai imparatului, insotindu-l, intre altele, intr-o expeditie militara in partile Marii Caspice, in calitate de cercetator arheolog si interpret. Cea mai mare parte a operei sale le-a scris in Rusia, unde moare relativ tanar, la varsta de 50 de ani. Osemintele lui au fost aduse in tara in urma tratativelor diplomatului Nicolae Titulescu si inhumate intr-o cripta din biserica Trei Ierarhi din Iasi. Fiul lui Dimitrie, Antioh Cantemir, este primul mare poet clasic rus, fost, la vremea sa, ambasador al tarilor la Paris si Londra, cu care prilej contribue la raspandirea in Apus a operei tataluiu sau, mijlocind o serie de traduceri. Moare la 1723. A fost domn al Moldovei [1693 şi 1710 - 1711], autor, carturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic şi scriitor roman, personalitate multilaterala a culturii si literaturii romane.

Opere principale

     Divanul sau Galceava inţeleptului cu lumea sau Giudeţul sufletului cu trupul, scrisa in romana şi tiprita la Iaşi in 1698.
     Imaginea tainică a ştiinţei sacrosante 1700
     Istoria ieroglifică, scrisă la Constantinopol în română (1703 - 1705).
     Istoria Imperiului Otoman (Istoria creşterii şi descreşterii curţii otomane), redactată în latină (Historia incrementorum atque decrementorum Aulae Othomanicae) între 1714 şi 1716. Î
    Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor, scris mai întâi în latină dar tradus apoi de autor în română[1] (1719 - 1722), cuprinde istoria noastră de la origini până la descălecare.
    Descriptio Moldaviae (Descrierea Moldovei), scrisă în latină (1714 - 1716), când trăia în Rusia, la cererea Academiei din Berlin.

Alte opere

     Compendium universae logices institutionis (Prescurtare a sistemului logicii generale)
     Monarchiarum physica examinatio (Cercetarea naturală a monarhiilor)
     Sistema religiae mahomedane
     Cartea ştiinţei muzicii (Kitab-i-musiki)

Bibliografie

     Istoria filosofiei moderne şi contemporane, Editura Academiei, Bucureşti,1984
     Manuela Tănăsescu, Despre Istoria ieroglifică, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1970vizite: 1279

 

 

 

articole recente
• Sanval Prospect
• Ibuprofen Prospect
• Ibutin Prospect
• Urisan Gr Prospect

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker