poezii,versuri,rtete     
CATEGORII
POZE
DIVERSE
PERSONALITATI
REFERATE
AGENDA MEDICALA
PLANTE MEDICINALE
ISTORIE
DICTIONAR AL LIMBII ROMANE
SCRIITORI
PICTORI CELEBRII
CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII
CARTE DE BUCATE
POEZII
TERAPII NATURISTE
ENCICLOPEDIE
HOMEOPATIA
ZODIAC SOLAR
PAGINA DE RELIGIE
DICTIONARUL LIMBII ROMANE
AGENDA MWDICALA
BIOLOGIE
GEOGRAFIE
CROITORIE PENTRU INCEPATORI ACASA
ANATOMIE
IMAGINI FLORA SI FAUNA
ARTICOLE
constantin brancusi
dimitrie cantemir
grigore ureche
Ion Borcea
ion ghica
ion neculce
miron costin
nicolae balcescu
pitagora
mihail kogalniceanu
.Acasa » PERSONALITATI » ION BORCEA, CASA MEMORIALA, STATIUNEA AGIGEADistribuie pe Facebook  Distribuie pe Google+
ION BORCEA, CASA MEMORIALA, STATIUNEA AGIGEA


Ion Borcea


Savantul Ion Borcea, creator de scoala si institutii, s-a nascut la 30 ianuarie 1879 la Buhoci, langa Bacau, si a murit în 30 iulie 1936 la masa de lucru de la Statiunea de cercetari marine Agigea. Stiati ca Ion Borcea este pionierul oceanologiei românesti? Ca el a descoperit importante mijloace de combatere a daunatorilor din agricultura  si  pomicultura?

Muzeul "Ion Borcea"se afla în Racova, comuna situata la 27 km de Bacau, în mijlocul unei livezi de 1,5 ha cu meri, peri, pruni, nuci si alti pomi fructiferi. Casa parinteasca, dupa mama, a fost transformata în expozitie memoriala, prin stradania surorii sale Eufrosina Petrovanu, în varsta de peste 100 de ani. In apropiere, în cimitir, se gaseste cavoul familiei în care a fost înhumat profesorul.

Intram în acest asezamant muzeistic, care se evidentiaza prin originalitate. Exponatele ocupa 4 camere ale casei. In prima încapere sunt expuse unele lucrari originale ale savantului ("Ideile noi cu privire la fixitatea si variabilitatea speciilor; teoria mutatiilor", "Rolul insectelor pradatoare si parazite, în agricultura", "Cursul de zoologie" s.a.m.d.'). O serie de vitrine prezinta exemplare de insecte utile. In a doua camera, care a servit drept birou, se pot vedea masa de lucru cu microscop, masa cu samovar, canapele, oglinda de cristal, vase de portelan, covoare din anul 1902, fotografia parintilor. Trecand prin vestibul, întalnim fotografiile sotiei, dr. Lucia Leon Borcea, ale socrului, prof. N. Leon si prof. Gr. Antipa, fratele acestuia din urma. A treia camera contine documente care sintetizeaza biografia prof. I. Borcea, de la extrasul pentru nou nascuti din Registrul starii civile pîna la imagini de la înmormantare si scrisori de condoleante primite de la personalitati de peste hotare. In ultima încapere sunt expuse cateva specii de pesti care au facut obiectul cercetarilor din perioada activitatii la Agigea. Spre iesire, un panou ne reaminteste ca prof. I. Borcea a fost membru corespondent al Academiei Române, director al Muzeului de istorie naturala din Iasi, membru al Societatii zoologice din Franta etc.


vizite: 700

 

 

 

articole recente
• Sanval Prospect
• Ibuprofen Prospect
• Ibutin Prospect
• Urisan Gr Prospect

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker