poezii,versuri,rtete     
CATEGORII
POZE
DIVERSE
PERSONALITATI
REFERATE
AGENDA MEDICALA
PLANTE MEDICINALE
ISTORIE
DICTIONAR AL LIMBII ROMANE
SCRIITORI
PICTORI CELEBRII
CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII
CARTE DE BUCATE
POEZII
TERAPII NATURISTE
ENCICLOPEDIE
HOMEOPATIA
ZODIAC SOLAR
PAGINA DE RELIGIE
DICTIONARUL LIMBII ROMANE
AGENDA MWDICALA
BIOLOGIE
GEOGRAFIE
CROITORIE PENTRU INCEPATORI ACASA
ANATOMIE
IMAGINI FLORA SI FAUNA
ARTICOLE
constantin brancusi
dimitrie cantemir
grigore ureche
Ion Borcea
ion ghica
ion neculce
miron costin
nicolae balcescu
pitagora
mihail kogalniceanu
.Acasa » PERSONALITATI » MIRON COSTINDistribuie pe Facebook  Distribuie pe Google+
MIRON COSTIN


Miron Costin biografie

Miron Costin  s-a nascut la 30 martie 1633. Fiu al hatmanului Iancu Costin [refugiat cu familia în Polonia si caruia i s-a acordat titlul de nobil polon], studiaza la Colegiul Iezuit de la Bar.

Intors în Moldova prin 1653, Miron Costin, care apartinea boierimii înalte a tarii si ducea o politica de orientare filo-polona, îndeplineste misiuni diplomatice si functii militare si politice importante [mare vornic, mare logofat], în timp ce la tronul Moldovei se perinda [pâna în 1691] 12 domnitori. A avut, de asemenea, misiuni diplomatice însemnate si a participat la câteva campanii militare, între care aceea a expedtiei turcesti împotriva Vienei, când cade prozonier la poloni. Regele Jan Sobiefki — care îi era prieten — îl tine într-o captivitate usoara si-l pune sa scrie o "Istorie în versuri polone despre Moldova si Tara Româneasca". Intors în Moldova sub Constantin Cantemir, ocupa o vreme functia de staroste de Putna. Insa viata-i se va sfârsi tragic, noul domn poruncind sa fie decapitat, in 1691, o data cu fratele sau, Velicico Costin, acuzat de uneltire împotriva tronului. Fiul sau mijlociu, Nicolae, va continua traditia culturala a familiei, în calitate de cronicar si traducator. Miron Costin scrie în româna "Letopisetul Tarii Moldovei", care îl continua pe cel al lui Grigore Ureche, poemul "Viiata lumii" ["mai multu sa sa vaza ca poate si în limba noastra a fi acest feliu de scrisoare ce sa chiama stihuri"] si, în ultimii ani ai vietii, "De neamul moldovenilor". Alte opere ale sale sunt redactate în poloneza: "Cronica tarilor Moldovei si Munteniei" [Cronica polona]. Scrisul sau vadeste educatia umanista târzie: prin stil, procedee retorice, referinte culturale.

BIBL. Miron Costin, Opere, editie critica de P.P. Panaitescu, E.S.P.L.A., 1958; B.Cazacu, Influenta latina asupra limbii si stilului lui Miron Costin în Studii de limba literara, Buc, p.81—110; Al. RosettL Observatii asupra limbii lui Miron Costin, Buc,1950.vizite: 1757

 

 

 

articole recente
• Sanval Prospect
• Ibuprofen Prospect
• Ibutin Prospect
• Urisan Gr Prospect

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker