poezii,versuri,rtete     
CATEGORII
POZE
DIVERSE
PERSONALITATI
REFERATE
AGENDA MEDICALA
PLANTE MEDICINALE
ISTORIE
DICTIONAR AL LIMBII ROMANE
SCRIITORI
PICTORI CELEBRII
CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII
CARTE DE BUCATE
POEZII
TERAPII NATURISTE
ENCICLOPEDIE
HOMEOPATIA
ZODIAC SOLAR
PAGINA DE RELIGIE
DICTIONARUL LIMBII ROMANE
AGENDA MWDICALA
BIOLOGIE
GEOGRAFIE
CROITORIE PENTRU INCEPATORI ACASA
ANATOMIE
IMAGINI FLORA SI FAUNA
ARTICOLE
leonardo da vinci
michelangelo buonarroti
rembrandt van rijin
sandro botticelli
vincent van gogh
.Acasa » PICTORI CELEBRII » REMBRANDT VAN RIJINDistribuie pe Facebook  Distribuie pe Google+
REMBRANDT VAN RIJIN


Rembrandt Harmenszoon van Rijin

Rembrandt Harmenszoon van Rijn s-a nascut la data de  15 iulie 1606 in Leiden.  A fost un pictor olandez din secolul al XVII-lea, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru si pentru desenele si gravurile sale. Rembrandt este autorul a 600 picturi, 300 gravuri si peste 2000 desene.
Tanarul Rembrandt si-a inceput studiile in ceea ce priveste pictura, in atelierul lui Jacob van Swanenburgh. Timp de trei ani a invatat aici tehnica picturii. Panzele lui chiar daca uneori au fost copii ale lucrarilor altor maestri, au dovedit deosebitul talent al tanarului, fapt ce determina pe parintii sai sa-l trimita la Amsterdam in anul 1624, unde se va perfectiona in atelierul lui Pieterzoon Lastman, care calatorise in Italia si dobandise influenta lui Michelangelo Merisi zis Caravaggio. Desi studiaza la el doar sase luni, Rembrandt preia de la Lastman stilul narativ si modul de reprezentare a starilor sufletesti la figurile infatisate. Insa, inainte de orice, descopera tehnica clar-obscurului. Rembrandt se stabileste la Amsterdam in anul 1633. Gratie renumelui sau artistic, negustorul de arta Hendryck van Uylenburg ii propune sa-si deschida un atelier la el. Prin intermediul acestuia, Rembrandt obtine o prima comanda importanta, "Lectia de anatomie a doctorului Tulp". Tabloul este o lucrare de maestru si Rembrandt patrunde in cercul marilor pictori olandezi. Comenzile se succed continuu, in special din partea familiilor bogate din Amsterdam, care ii comanda portrete. In anul 1634, stathouder-ul Henric Frederic ii comanda, prin intermediul lui Huygens, tabloul intitulat "Patimile Domnului". In anul 1634 se casatoreste cu Saskia van Uylenburgh, verisoara negustorului de arta. Prin casatorie, Rembrandt patrunde in cercurile marei burghezii din Amsterdam, Saskia, fiica a primarului, ii aduce si o zestre de 40.000 de florini. Tanara pereche se stabileste in cartierul elegant, cumpara o casa mare pe Breestraat, Rembrandt isi instaleaza atelierul la etajul al doilea al noii lor case.
Sotii Rembrandt sunt extrem de afectati de moartea primilor trei copii ai lor. In 1641 se naste Titus, care se bucura de o buna sanatate, in schimb cea a sotiei lui Rembrandt, Saskia se deterioreaza. Se imbolnaveste de tuberculoza si moare la 14 iunie 1642. Intre timp, Rembrandt care tocmai termina tabloul intitulat "Rondul de noapte", ajunge in culmea gloriei. Succesele sale in pictura sunt intunecate insa de moartea femeii iubite, pe care a eternizat-o de atatea ori in tablourile sale. Ramas vaduv, Rembrandt angajeaza o educatoare pentru fiul sau, Titus. In anul 1646, acesta sarcina va fi luata de Hendrickje Stoffels, care indeplineste un rol dublu, acela de educatoare si de ibovnica. Este indragostit din nou, dar nu legalizeaza relatia prin casatorie, fiind acuzat de imoralitate, urmarit de creditori, traind din ce in ce mai izolat, relatia cu beneficiarii se deterioreaza, ajungand sa fie ruinat la 1656. Colectia sa este scoasa la licitatie si vanduta, astfel operele sale sant imprastiate. Rembrandt sa stins din viata la 4 octombrie 1669 intr-o casa mica din cartierul Rozengracht, Amsterdam. Este inmormantat in Westerkerk, intr-un mormant nemarcat.
vizite: 693
  Autoportret Din Tinerete
  Batseba Rembrandt
  Lectia De Anatomie Rembrandt
  Ospatul Lui Baltazar
  Portretul Artistului La Sevalet
  Portretul Rembrandt
  Rembrandt Cu Sotia Sa Saskia
  Rondelul De Noapte

 

 

 

articole recente
• Sanval Prospect
• Ibuprofen Prospect
• Ibutin Prospect
• Urisan Gr Prospect

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker