poezii,versuri,rtete     
CATEGORII
POZE
DIVERSE
PERSONALITATI
REFERATE
AGENDA MEDICALA
PLANTE MEDICINALE
ISTORIE
DICTIONAR AL LIMBII ROMANE
SCRIITORI
PICTORI CELEBRII
CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII
CARTE DE BUCATE
POEZII
TERAPII NATURISTE
ENCICLOPEDIE
HOMEOPATIA
ZODIAC SOLAR
PAGINA DE RELIGIE
DICTIONARUL LIMBII ROMANE
AGENDA MWDICALA
BIOLOGIE
GEOGRAFIE
CROITORIE PENTRU INCEPATORI ACASA
ANATOMIE
IMAGINI FLORA SI FAUNA
ARTICOLE
afinul
albastrele
Anasonul Anason
anghinarea
arnica
brusture
busuiocul
calin
catina
chimen
.Acasa » PLANTE MEDICINALE » NALBA DE CULTURADistribuie pe Facebook  Distribuie pe Google+
NALBA DE CULTURA


Nalba de cultura - Malva Glabra Desv. Sin. Malva Silvestris L. SSP. Mauritanica (L.) Thellung — Fam. Malvaceae


Fr.: Mauve; G.: Kultur Kasepappel; M.: Papsajt; B.: Prasvirnik Iesnoi.

Descriere: Subspecie de cultura, ierboasa, bienala sau perena (în conditiile tarii noastre se cultiva ca anuala, deoarece în anul II este atacata masiv de rugina), erecta, înalta pana la 1 m, cu frunze palmat-lobate, cu lobi dintati pe margine, nervuri proeminente pe fata inferioara, flori solitare la axila frunzelor, rosii-violacee.

Partea utilizata: Florile (Flores Maivae silvestris) care se recolteaza in lunile — VII—IX; frunzele (Folium Malvae silvestris) care se recolteaza in lunile  — VI—IX.
Ecologie, zonare: Planta bine adaptata la conditiile tarii noastre, cu cerinte moderate fata de temperatura si umiditate, excesul acestora favorizand atacuri masive de rugina. Specie de lumina directa, mai pretentioasa fata de sol, cu dezvoltare buna pe cele profunde, usoare sau mijlocii, mai ales pe cernoziomuri. Se poate cultiva în întreaga tara, recomandandu-se si ca planta medicinal-ornamentala în parcuri si spatii verzi. Tehnologia de cultura. Premergatoare — cereale paioase sau prasitoare bine îngrasate. Ingrasaminte — fosfor 40—50 kg/ha si potasiu 30—40 kg/ha la aratura de baza; azot 60—80 kg/ha aplicat iarna pe zapada. Pregatirea terenului — aratura la adancimea de 22—25 cm, primavara lucrare cu combinatorul. Insamantare — cu semanatoarea SUP—21 primavara timpuriu, la 50 cm interval si 1—1,5 cm adancime, cu 4—5 kg/ha. Lucrari de întretinere — prasit pe rand imediat dupa rasarire, apoi 1—2 prasile manuale si tot atatea mecanice.
Recoltare: Florile se ciupesc manual la completa deschidere; frunzele în mai multe reprize, atat timp cat nu sunt atacate de rugina sau întepate.
Principii active: Mucilagii, vitamine (A, Blt B2, C), antocianozizi (în flori), un principiu cu actiune ocitocica.
Actiune farmacologica: Emolient; maturativ; usor laxativ.
Indicatii terapeutice: INT.- Tuse, bronsita, laringita (în faza
iritativa), enterita; constipatie; cistita. EXT. — dureri de gat, amigdalite, afte; furunculoza. COSM. — Iritatii ale pleoapelor si obrazului; cuperoza; ten uscat.
Mod de administrare: INT. — Macerat la rece sau infuzie (1 lingura la cana), 3 cani pe zi. EXT. — Gargara, spalaturi locale, cataplasme cu decoct concentrat (50 g la litru).vizite: 944

 

 

 

articole recente
• Sanval Prospect
• Ibuprofen Prospect
• Ibutin Prospect
• Urisan Gr Prospect

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker