poezii,versuri,rtete     
CATEGORII
POZE
DIVERSE
PERSONALITATI
REFERATE
AGENDA MEDICALA
PLANTE MEDICINALE
ISTORIE
DICTIONAR AL LIMBII ROMANE
SCRIITORI
PICTORI CELEBRII
CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII
CARTE DE BUCATE
POEZII
TERAPII NATURISTE
ENCICLOPEDIE
HOMEOPATIA
ZODIAC SOLAR
PAGINA DE RELIGIE
DICTIONARUL LIMBII ROMANE
AGENDA MWDICALA
BIOLOGIE
GEOGRAFIE
CROITORIE PENTRU INCEPATORI ACASA
ANATOMIE
IMAGINI FLORA SI FAUNA
ARTICOLE
Adrian Marino
Al. Piru
alecu russo
augustin buzura
barbu stefanescu delavrancea
constantin negruzzi
constantin noica
dumitru caracostea
dumitru popovici
e. lovinescu
.Acasa » SCRIITORI » ION BUDAI DELEANU BIOGRAFIEDistribuie pe Facebook  Distribuie pe Google+
ION BUDAI DELEANU BIOGRAFIE


Ion Budai Deleanu referat, biografie si opera

Scriitor si filolog roman, nascut la 6 ianuarie 1760, Cigmau, comitatul Hunedoara, stralucit reprezentant al Scolii Ardelene, a lasat in manuscris numeroase scrieri redactate in romana, latina si germana, cu continut istoric {De originibus populorum Transylvaniae}, lingvistic [Temeiurile gramaticii romanesti}, etnografic, pedagogic, juridic.

Asemenea altor carturari iluministi, a militat pentru drepturile sociale si politice ale romanilor din Transilvania si a sustinut originea larina a poporului si a limbii romane.

Cea mai importanta creatie literara a sa este poemul eroi-comico-satiric "Tiganiada sau Tabara Tiganilor" cu actiunea plasata in timpul domniei lui Vlad Tepes care, in luptele de aparare a tarii, incearca sa-i adune si sa-i inarmeze pe tigani, pentru a nu fi folositi de dusmani drept iscoade. Pe acest fundal de evenimente plasate intr-un trecut arhaic, autorul face o critica exprimata prin satira a situatiei contemporane, cu aluzii la atmosfera politica si religioasa, dar si o meditatie asupra destinului omenirii.

Epopee parodica, cu raportare la modelele clasice ale epopeii antice si renascentiste, Homer, Tasso, Ariosto. "Tiganiada" este caracterizata printr-o mare originalitate a comicului de limbaj, a definirii personajelor si a dezvoltarii tramei. A mai scris "Trei viteji" de asemenea un poem parodic, ramas neterminata si a proiectat un amplu lexicon plurilingv, realizat partial. Moare la 24 august 1820, Liov.


vizite: 265

 

 

 

articole recente
• Sanval Prospect
• Ibuprofen Prospect
• Ibutin Prospect
• Urisan Gr Prospect

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker